Η έκρηξη της ακρίβειας οδηγεί σε κύμα φτωχοποίησης – Οργιάζουν οι κερδοσκόποι

-Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί ακόμη και στο ψωμί!
-Τα νοικοκυριά, το μεγάλο θύμα.

Καθημερινά σημειώνονται ανατιμήσεις στα κύρια, στα βασικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το μεροκάματο, ο μισθός και πολύ περισσότερο η σύνταξη για να στρώσει η νοικοκυρά το καθημερινό τραπέζι.

Τώρα τους φταίνε οι άνεργοι: Καταργείται ο ΟΑΕΔ και γίνεται Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης – Κόβουν παροχές ακόμη και την δωρεάν καρτα για τα ΜΜΜ

Οι τιμές μέρα με την ημέρα ανεβαίνουν και για τους κυβερνώντες πέρα βρέχει… Και δεν αναφερόμαστε στα φιλέτα, στις συναγρίδες και άλλα ακριβά εδέσματα, που η τσέπη του μισθωτού δεν τα αντέχει. Έχει ακριβύνει ακόμη και το ψωμί. Η απλή φραντζόλα των 350 γραμμαρίων έφτασε να πωλείται από 0,90 έως 1 ευρώ.

Ένα κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς έκπτωση κοστίζει από 1,52 μέχρι 1,73 ευρώ και με την έκπτωση πέφτει στο 1,25 με 1,43 ευρώ, όταν το περασμένο καλοκαίρι κόστιζε 1 ευρώ. Άσε το τυρί… Η μέση τιμή είναι σήμερα από 11,03 μέχρι 13,08 ευρώ από 9,7 έως 11,2 ευρώ πριν από 8 μήνες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι στο φυσικό αέριο 78,5%, στο ηλεκτρικό ρεύμα 71,4%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 41,5%, στα καύσιμα και στα λιπαντικά 23,2% και στα αεροπορικά εισιτήρια 22,9% Και το χειρότερο: Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου απειλεί να σπάσει το φράγμα του 7% από 6,2% τον Ιανουάριο. Την Τετάρτη οι τιμές του φυσικού αερίου από 214,55 ευρώ / MWh υποχώρησαν στα 149,5 ευρώ / MWh, ήτοι μειώθηκαν κατά 30% χωρίς να υπάρχει λόγος.

Στήριξη των νοικοκυριών Να σημειωθεί ότι τα κράτη δίνουν εκατοντάδες εκατομμύρια κάθε μήνα για να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά. Στην Ιρλανδία η στήριξη στοίχισε τον προηγούμενο μήνα 500 εκατ. ευρώ και στη χώρα μας ο λογαριασμός έχει ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και νέο πακέτο στήριξης. Στο μεταξύ, πάνω από τα 2 ευρώ ανέβηκε η τιμή της βενζίνης και ειδικά στις νησιωτικές περιοχές η μέση τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει στα 2,5 ευρώ.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας! Επί 50 χρόνια η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη φυσικού αερίου στον κόσμο προμηθεύει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, που εισάγει γύρω στο 50% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Η Γερμανία πήρε σχεδόν το 20% των ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου το 2020 και ήταν σαφέστατα ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας.

Άντε να ζήσουν… Να πού καταντήσαμε ως χώρα… Τα μηνιαία εισοδήματα των μισών ελληνικών νοικοκυριών φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες τους μόλις για 19 ημέρες (!), με την ακρίβεια να έχει αυξήσει τις συνολικές δαπάνες για βασικά είδη στο 65% των νοικοκυριών από 20% το 2020.

Μάλιστα, το 43,7% δηλώνει ότι το μηνιαίο εισόδημά του δεν επαρκεί για ολόκληρο τον μήνα, το δε 45,3% λέει ότι θα αναγκαστεί να μειώσει τα έξοδά του. Με τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, η επιβάρυνση στο καλάθι ανήλθε στο 12% μεταξύ 2020 και 2021, σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ. Η ακρίβεια στην ενέργεια κοστίζει δύο μισθούς!

Οι τιμές της βενζίνης, του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου… καίνε γύρω στους δύο βασικούς μισθούς τον χρόνο. Και τώρα, με την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, θα κάψουν και τρίτο μισθό! Ένα νοικοκυριό θα πληρώσει από 1.087 μέχρι 1.239 ευρώ περισσότερα για να μετακινηθεί με ΙΧ, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του με ηλεκτρικό ρεύμα και να θερμανθεί με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.

Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ paron.gr

Διαφήμιση

Ἀπαντῆστε

Συμπληρῶστε κατωτέρω τὰ στοιχεῖα σας ἢ πατῆστε σὲ ἕνα εἰκονίδιο γιὰ νὰ συνδεθῆτε.

Λογότυπος τοῦ WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ WordPress.com. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Φωτογραφία στὸ Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιῶντας τὸν λογαριασμό σας στὸ Facebook. Ἀποσυνδεθῆτε /  Ἀλλαγή )

Σύνδεση μὲ τὸ %s σὲ ἐξέλιξη...